Ще има ли военни действия на Русия в Украйна? Разкрива генерал

Украйна не е член на НАТО и може само да бъде подпомогната, без военни действия

Ще има ли военни действия на Русия в Украйна? Разкрива генерал | StandartNews.com

"Никой не може да отговори в момента дали ще има военни действия между Русия и Украйна, но не е изключено", обяви в интервю за НоваНюз първият български представител на България в централата на НАТО ген. Съби Събев.

Според него въпросът опира до реномето на руския президент Владимир Путин. Ако Путин оттегли исканията си, това реноме ще пострада.

"Експерти смятат, че ще има частично навлизане и признаване на републиките Донбас и Луганск. Възможно е и навлизане от Беларус. Те с Русия само юридически не са една държава, но на практика са добави", добави ген. Събев.

Той припомни, че от НАТО ясно са заявили, че Украйна не е член и може само да бъде подпомогната, но няма как Алиансът да влезе във военни действия.

САЩ изпрати тази седмица писмен отговор на руските искания отправени към Вашингтон и НАТО. Исканията засягат и България.

"Не може България да не приема съюзнически войски. У нас не се разбира добре концепцията за засилено предно присъствие в НАТО", смята ген. Съби Събев.

"Юрофайтърите, който ще дойдат в България са испански, модерни и многоцелеви, но предполагам, че те ще дойдат като еър полисинг - за охрана на въздушното пространство", каза още генералът.

За него сключването на договора за втората част изтребители от САЩ е трябвало да се случи по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай