Събота,

Ще има ли предсрочни избори? Още от "Демократична България"

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
329
Ще има ли предсрочни избори? Още от "Демократична България"
A
A
A

Управляващото мнозинство се състои от четири коалиции, които са много различни една спрямо друга. Ако всички министри са на работна вълна и действат с цел подобряване на ситуацията в държавата, не мисля, че ще има проблем. Така Владислав Панев от "Демократична България" коментира изказването на Христо Иванов за възможни парламентарни избори.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов допусна по-рано днес, че не е изключено да има предсрочни парламентарни избори догодина. "Не съм врачка, но това ми е усещането", заяви той. "Ние сме малките в тази коалиция, тя е много сложна. Тя противоречи на всички закони на нормалната политическа логика, с изключение на един - криза", каза Иванов.

Панев уточни, че неговата собствена оставка като съпредседател в коалицията е свързана с оставката на изпълнителния съвет на "Зелено движение".

"Трябва да решим проблема със завладяната държава, която е тук и сега. Смятам, че с предстоящата комисия за промени в Конституцията се надявам да се захванем точно с тези проблеми - проблемите в регулаторите. Очаквам следващата седмица да имаме нов състав на КЕВР, знаете - енергетиката е един от контролираните от държавата сектори и от най-корумпираните. Точно това е битката със завладяната държава", заяви Панев

Според Панев изказването на Асен Василев за "работещи бедни" означава, че в България има огромен дефицит на кадри, а компаниите в България разчитат на евтината работна ръка, за да продават своите стоки и услуги и няма да издържат още дълго.

"Убеден съм, че доходите ще изпреварват инфлацията, която очакваме тази година да се задържи висока заради външни фактори, обаче това ще бъде изпитание за работодателите, които са свикнали да плащат малко", заяви Панев.

Според него можем да избегнем определението "най-бедните в ЕС" до няколко години, ако успеем да отворим държавата и ако регулаторите не бъдат използвани за "бухалки".

Днес излезе информация от Европа, че находището на газ в Чирен е пълно само на 30% от капацитета си, алармира Панев. Това означава, че България не е много подготвена за газова криза при ескалация на напрежението в Украйна.

"Само дрънкането на оръжия там означава, че тази седмица 15% по-скъп газ на международните пазари. Внасянето на газ от трасето през Турция може да не е достатъчно. Трябва да имаме нашите алтернативи. България трябва дългосрочно да диверсифицира източниците си на газ", каза Панев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички