Серия от срещи в парламента

Серия от срещи в парламента | StandartNews.com

София. Като членове на Европейския съюз България и Хърватия трябва да разширят партньорството си във всички възможни посоки. Около тази теза се обединиха български парламентаристи по време на поредицата от срещи с делегация от Групата за приятелство с България в Хърватския събор. Сред обсъдените теми бяха икономическо сътрудничество, възможностите за туризъм, регионалното развитие, както и културният обмен, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Топлите връзки между двете страни трябва да бъдат надградени с оглед на широката гама от територии за потенциално ползотворно партньорство, каза председателят на Групата за приятелство България – Хърватия в 42-рото Народно събрание Митхат Метин. По думите му връзките между българския и хърватския народ ще продължат да следват отлична посока на развитие. Предстоящото откриване на директна самолетна линия между София и Загреб е още един ясен израз на усилията на двете държави за сближаване, каза още той.

Сътрудничеството между двете страни като пълноправни членове на Европейския съюз е от изключително важно значение, обясни председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Илия Филипович. Вярвам, че ние трябва да сме двигателят за всички политически решения на високо равнище, добави той и допълни, че културата дава отлична възможност за развитие на двустранните отношения.

Пред хърватските гости председателят на Комисията по образованието и науката Ваня Добрева отбеляза, че българската история и култура са тясно свързани с наследството, което славянските народи са получили от Дубровник. С Хърватия имаме над 12-вековно сътрудничество, което е особено интензивно в областта на културните връзки, посочи тя. Според Ваня Добрева то е залог и гаранция за това, че настоящето и бъдещето на България и Хърватия в рамките на ЕС и Югоизточна Европа е общо.

Чуждестранните гости присъстваха и на откриването на фотоизложбата „Пейзажи от Хърватия". Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че политиците категорично трябва да се съобразят с европейските перспективи пред българския и хърватския народ. Според него несъмнено засиленото сътрудничество между България и Хърватия ще даде своите резултати.Общите ни интереси и перспективи са толкова много и само заедно можем да ги реализираме, отбеляза той.

Взаимодействието в инфраструктурни проекти също бе сред темите за разговор по време на срещата между народните представители от Комисията по регионално развитие и местно самоуправление и делегацията от хърватския парламент. Според Борислав Гуцанов трябва да се предприемат съответните стъпки, за да се стимулира не само инвестиционният поток, но и да се насърчат малкият и средният бизнес, съобщиха още от НС.

В програмата на гостите беше включена още среща с народните представители от Комисията по икономическата политика и туризъм, на която присъства и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.
Хърватските парламентаристи ще разговарят с народните представители от Комисията по земеделието и храните на 5 юни 2014 г. Същия ден те ще имат среща и със заместник-министъра на културата Васил Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай