Събота,

Съдебната реформа - тест за партиите

От: Екатерина Николова -
Съдебната реформа - тест за партиите
A
A
A
  • ДПС внесоха проект за промени в Конституцията. Ще има ли консенсус?
  • Консултациите в парламента ще покажат колко искрени за били политиците

 

Тръгна ли наистина съдебна реформа? Или отново красиви речи ще служат за параван на принципа "стани да седна"? Това са въпросите, които всеки си задава, откакто тази седмица в дневния ред на парламента влезе темата за новото правосъдие. Онова, което ще съответства на очакванията за справедливост в обществото и на препоръките от Брюксел. Разбираемо, Сотир Цацаров не уважи пленарната зала в деня, когато депутатите гласуваха оставката му. Няма да позволя повече упражнения с имено и честта си, отсече Цацаров, подавайки я. Единственият аргумент на управляващото мнозинство да приеме освобождаването му бе: "Доживяхме". Защо обаче никой не обясни. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ликуваха. ДПС предупреди, че се прави опит за овладяване на комисията, за да се вдигнат запорите на Иво Прокопиев.

Един законопроект и една комисия бележат до момента иначе общото желание за съдебна реформа. Партиите в парламента са категорични, че тя минава през промяна в Конституцията. Но такава засега е подготвила единствено ДПС. В четвъртък парламентът създаде

временна комисия за промени в Конституцията

и я повери на Христо Иванов. Но не обясни по какво тя ще се отличава от постоянната, която се занимава с конституционни и правни въпроси.Целта не е да си задаваме въпроса дали те ще подкрепят нас или ние ще подкрепим тях и да създаваме такава политическа игра, а всички да намерим консенсус и да се обединим около общи необходими промени за България, преизбранията преди дни председател на ДБ. Но политическата игра, така или иначе, започна.

Първият ход още в началото на седмицата направи ДПС. Мустафа Карадайъ представи идеите на Движението за съдебна реформа пред вицепрезидента на Еврокомисията по ценности и прозрачност Вера Юрова, а след това ив Брюксел. И получи одобрението на европейските либерали. Защото промените съответстват изцяло на препоръките на Венецианската комисия, Европейския съд по правата на човека и Европейската комисия.   

Висшият съдебен съвет да се раздели на 2 части

- Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, предлага ДПС. В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а 6 от Народното събрание с мнозинство от две трети, съобщи Карадайъ пред българските журналисти в Брюксел. За да се отговори на очакването за обществен контрол над прокуратурата, за Висшия съвет на прокурорите предложението е обратното - шестима да се избират от гилдията, а 7 - от НС, отново с мнозинство от две трети.

ДПС предлага още главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС и министърът на правосъдието, които в момента са членове по право на ВСС, да не участват в двата нови съвета. А надзорът по законност да се отнеме от главния прокурор и да се възложи на съответните по-горни инстанции на прокуратурата. Висш съвет на магистратите, който включва и двата съвета, ще се занимава с бюджета и стопанската дейност в системата. Инспекторатът се запазва, но членовете му ще  избират също с мнозинство от две трети.ДПС предложи и онова, което искат всички т.нар. партии на промяната -

фигурата на прокурор, разследващия главния

Идеята е той да бъде обвинител, чието кариерно развитие не зависи от главния прокурор и да се избира чрез жребий. А след края на разследването да преминава на работа във Върховния касационен съд.

Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, предлага още ДПС. Идеята също фигурира в повечето политически програми на партиите в парламента. А за да се избегнат недостойни ситуации като нарушаването на Конституцията заради двойно гражданство, Движението иска изискването да няма такова да отпадне за министри и депутати.

От този казус обаче изникна необходимостта за решаване на още един въпрос. В България в момента има отнемане на конституционни права чрез закон - правото на гласуване. Чрез някакъв настоящ адрес се отнема изобщо правото на глас на български граждани на евроизбори и местни избори.

Така в разговорите възникна и идеята в Конституцията да се запише изрично, че правото на глас не може да се отнема по никакъв начин, подчерта Мустафа Карадайъ.

Дошло е времето някой да поеме инициативата

и да предложи конкретни текстове, за да се постигне съгласие, коментира още Мустафа Карадайъ. И обяви, че ДПС започва консултации с всички партии в парламента.

В четвъртък лидерът на ДПС лично даде предложението на председателите на групи в НС. Христо Иванов отказа среща. Обяви, че той и съпартийците му ще се запознаят с текстовете, когато те постъпят в оглавяваната от него временна комисия. Но ден преди това приветства идеята.

„Мисля, че става въпрос за отчитане на реалността, че промените в Конституцията са неизбежни. Мисля, че става въпрос за отчитане на реалността, че всяко едно от предложенията отговаря на дългогодишни международни критики и дългогодишни демократични искания на професионалната общност в България“, коментира Иванов проекта на ДПС.

„Най-накрая политическият часовник на ДПС се срещна с реалния ход на времето. Не мога да кажа, че това не е позитивна новина“, каза председателят на ПГ на “Демократична България”.

Отчитайки факта, че “парламентарната аритметика е неумолима”, той подчерта, че за промените в основния закон трябва да се търси подкрепа от всички депутати.Така съдебната реформа се превърна в тест за партиите. От съгласието по нея ще стане ясно

дали политиците са били искрени

в твърденията си, че ще работят за дълбока правосъдна реформа или нейната цел ще се окаже отстраняване на Цацаров и Гешев. Знак за посоката ще даде както бъдещият проект на управляващите за разделяне на КПКОНПИ, така и предстоящите консултации по и идеите на ДПС.Те ще покажат дали партиите са готови на съгласие в името на обществените очаквания. Или ще използват дори правосъдието за нови разделителни линии и войни.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички