Сблъсък в коалицията заради бюджета. В опасност ли е управлението?

Това е нормален диалог, не бих го нарекъл сблъсък на гледни точки, казва депутат от ДБ

Сблъсък в коалицията заради бюджета. В опасност ли е управлението? | StandartNews.com

Разногласие в управляващата коалиция за бюджета няма. Това е нормален диалог, не бих го нарекъл сблъсък на гледни точки. Имаме една и съща философия и поглед как трябва да се развиват определени сектори. В разговори мисля, че ще стигнем до единомислие, заяви пред БНТ депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев, заместник-председател на енергийната комисия в парламента.

По думите му позицията на "Демократична България" не може да се промени, а "Има такъв народ" са на същото мнение.

"Ще предложим размерът от 3000 лева да не се пипа до 1 юли, а до 1 юли Министерството на финансите, комисията по бюджет и финанси, да разговаря с браншовете, които са най-силно под въздействието на максималния осигурителен доход и да вземат заедно решение с какъв коефициент да се увеличава автоматично той, за да може да не се налага в края на годината да се взима решение", каза Иво Мирчев.

Той поясни, че трябва да има ясна визия за високотехнологичните сектори. "Искаме да има ясна предвидимост и разговор с IT компаниите за автоматичен механизъм, за коефициент, който да се спазва. Аргумент да се увеличава максималният осигурителен доход има, тъй като не е увеличаван от много време. Тук въпросът е, че Македония например махна изцяло върху IT компаниите този тип облагане", добави Иво Мирчев.

Според него България има интерес да развива точно този сектор, защото това е секторът с най-висока добавена стойност.

Максималният осигурителен доход трябва да се увеличава по предвидим начин. Въвеждането на автоматичен механизъм, обвързан със средната работна заплата и повишаването й, е добро решение, което ще е полезно и за бизнеса, за да предвижда разходите си. Ще продължим разговорите и комуникацията с нашите партньори, заяви Александра Корчева от "Продължаваме промяната", която е и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

По думите й трябва да се дискутират най-подходящите механизми и е въпрос на политическо, а не на експертно ниво. "Предложихме промяната, тъй като е необходимо осигурителните доходи - както минималният, така и максималният да бъдат актуализирани към промяната в доходите в България. За да имаме висок стандарт на живот е необходимо да имаме високи заплати", допълни Корчева.

Тя поясни, че има добра форма на комуникация в коалицията и няма повод за притеснение. "Бюджет 2022 е бюджет както на икономически, така и на социален растеж", каза още Александра Корчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай