Събота,

Сандов с разкритие за Нинова. На кого е жертва?

От: СТАНДАРТ -
5896
Сандов с разкритие за Нинова. На кого е жертва?
A
A
A

Коалицията е разклатена от външни и кадрови въпроси, което не трябва да се случва във време на кризи, през каквото преминава страната ни в момента. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Със сигурност е важно да седнем на масата и да обсъдим въпросите в по-мащабен план. Да анализираме по-добре процесите, да успокоим топката и да намерим пътищата напред, защото сега едно сътресение и една политическа криза със сигурност няма да се отрази добре за държавата. В тази несигурност, е добре да имаме по-стабилна, по-предвидима и по-сигурна среда." - каза Сандов.

Той потвърди тезата на Христо Иванов от "Демократична България", че едни нови избори биха осигурили поле на руското влияние у нас.

По думите му у нас властва дезинформация, подклаждана от външни фактори и има достатъчно данни, че хора, подпомагани от Кремъл, са се инфилтрирали в социалните мрежи и в някои медии.

"Възможно е проруски партии да вземат превес на изборите и целия дебат да се измести - вместо по истинските политики, ще има противопоставяне по линия позицията за войната в Украйна. Русия и Кремъл са оказвали вече влияние на изборите в САЩ и във Великобритания, така че какво остава за България. Нови избори със сигурност няма да са от полза за демокрацията. Путин няма как лично да спечели изборите у нас, но ще спечели това, което търси - несигурност в региона." - каза Сандов.

Борислав Сандов изтъкна, че колегата му от правителството - вицепремиерът Корнелия Нинова също е жертва на тази вълна от дезинформация заради тезата на БСП против предоставянето на военна помощ за Украйна.

    "Нинова също е жертва на тази вълна от дезинформация, която нагнетява тезата, че ако България помогне с оръжие на Украйна, това би я въвлякло във войната. А виждаме, че много страни помагат и това не ги въвлича във войната. В момента, в който един народ е жертва на инвазия, е редно да помогнем. Освен това трябва да оценим дали действията на Русия в Украйна не носят риск за целия регион." - каза Сандов.

Според министъра на околната среда и водите енергийната криза, провокирана от войната в Украйна, работи в полза на зелената сделка и преминаването на България към независими и чисти източници на енергия. Въглищните централи биха могли да се ползват през зимата, когато страната ни има нужда от повече енергия. През останалото време потреблението на ток у нас би могло да се задоволява от АЕЦ "Козлодуй", енергията, получена от възобновяеми енергийни източници и газ от алтернативните трасета. За целта е нужно да се изградят техническите съоръжения, за което много може да помогнат средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.

Войната в Украйна има пряко отношение към екологията в региона като съществуват рискове за нефтено или химическо замърсяване на Черно море, изтъкна Борислав Сандов. Затова от екоминистерството започват извънреден мониторинг на качеството на водата. За целта ще ползват плавателни съдове на "Гранична полиция".

Най-големият риск остава радиационно замърсяване в случай на авария в някоя от украинските централи или употреба на ядрено оръжие. Според Борислав Сандов обаче, последното е много малко вероятно.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички