Събота,

Сандов каза защо се бави магистралата през Кресненското дефиле

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
1045
Сандов каза защо се бави магистралата през Кресненското дефиле
A
A
A

Строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от Европейския съюз, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране, съобщи в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

По думите му от екологична гледна точка, най-добре е да се изгради тунел за АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Инвеститорът, който построи т.нар. "подпорна стена" на плажа Алепу, е длъжен да рекултивира околността, за да се възстанови доколкото се може природата там, заяви още Сандов. Той добави, че от екоминистерството вече са влезли в комуникация с инвеститора и му е вменено законовото изискване.

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м от морето.

Остава в сила и пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там. Според министър Сандов реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

От министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока.

Относно проблемите с качеството на въздуха, според Борислав Сандов, основната отговорност е на общините. Той изтъкна, че мерките за справяне с проблема са ясни от много отдавна - редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът заминава за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на ЕК да се продължи европейското финансиране по програмата за безплатна подмяна на отоплителни уреди. Целта е броят на домакинствата, които се отопляват на въглища, да намалее драстично. Обсъжда се и помощта за отопление на социално слабите, която отпуска социалното министерство, да не обхваща въглищата, поне около градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха, допълни Борислав Сандов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички