Петък,

Румен Радев в атака. Ключово изявление за войната

От: Редактор -
16722
Румен Радев в атака. Ключово изявление за войната
A
A
A

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение, предаде Нова тв. 

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира държавният глава. 

По думите на Радев дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос. „Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди той.

Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния” да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Радев припомни заявената пред албанския президент Илир Мета позиция, че България подкрепя безусловно началото на преговорите за членство в ЕС на Албания. „Искам да благодаря на Португалия що се отнася до Република Северна Македония, че по време на изключително успешното португалско председателство на Съвета на ЕС беше разработен пакетът „1+5”, който вече е „1+4”, каза президентът.

„Изключително ефективен, добре обмислен пакет, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии, касаещи недискриминация, спазване на човешките права, изкореняване езика на омразата, взаимно уважение, съхраняване на културно-историческото наследство на България в РС Македония”, допълни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички