Румен Радев сътвори военна история в Мадрид

Той благодари на Испания за мисията по охрана на въздушното пространство на България

Румен Радев сътвори военна история в Мадрид | StandartNews.com

Президентът Румен Радев проведе днес демонстрационен полет на изтребител Eurofighter ("Юрофайтър") в Испания при посещение в Логистичен център за въоръжение и проучване край Мадрид.

Радев заяви, че е признателен на испанските колеги за "уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света". Благодари на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.

Медиите на Иберийски полуостров отбелязват, че Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжение в испанските ВВС. Демонстрационният полет бе жест на крал Фелипе Шести към държавния глава, предвид факта, че Радев е военен пилот по професия.

Полетът бе от Логистичния център за въоръжение и проучване (CLAEX) във военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Typhoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета.

Демонстрационният полет на президента бе с най-модерната версия на Eurofighter – Bravo. Специално за полета дойдоха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на повече от 250 километра югоизточно от Мадрид.

След полета Румен Радев награди с "Почетен знак на Президента на Република България" 14-о крило от испанските военновъздушни сили - целия екип от пилоти, механици и други, който тази година два месеца е бил в България като част от аеротактическия отряд "Стрела", охраняващ българското въздушно пространство. От името на 14-о крило наградата получи подполковник Хесус Саласар, командир на отряд "Стрела".

На церемонията по награждаването присъства и испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, която подчерта важното значение на съюзническата солидарност в рамките на НАТО.

Румен Радев благодари на испанските авиатори за мисията им по охрана на въздушното пространство на България и югоизточния фланг на НАТО.

Президентът ще посети и Оперативния център на Южното командване на НАТО. Там ще има кратко представяне от генерал-лейтенант Фернандо де ла Крус Карабака.

Последен етап от визитата е централата на футболния клуб "Реал" (Мадрид) на стадион "Сантяго Бернабеу" в испанската столица. Румен Радев ще има среща с Флорентино Перес, президента на клуба с най-много титли в историята на Шампионската лига.

След това държавният глава и оглавяваната от него делегация, в чийто състав са първата дама Десислава Радева и министърът на външните работи Теодора Генчовска, ще отпътуват за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай