Понеделник,

Румен Овчаров с остър коментар за газа

От: Редакция -
7195
Румен Овчаров с остър коментар за газа
A
A
A

"В световен мащаб газ има. Въпросът е къде е, как, на каква цена може да бъде доставен в България. Като най-големите хитреци решихме да отрежем клона, на който седим, да изпуснем питомното и да гоним дивото. Днес имаме три пъти по-високи цени на газа. Можем да продължаваме с тези упражнения. Не знам докога ще стигнат нервите на хората да се занимават с простотиите на най-различни случайници, които са яхнали метлата на управлението и се упражняват върху гърбовете им". Това каза пред БНР Румен Овчаров, бивш енергиен министър. 

Според него трябва да спре неглижирането на единствения и най-евтиния източник на природен газ - "Газпром":

"Трябва да се съобразим с условията, настъпили след указа на президента на Руската федерация. Тези условия се изпълняват от над 60% от страните в Европейския съюз и нищо не им се е случило. Те отказаха да козируват на САЩ и защитиха собствените си интереси, потребители, индустрия".

В предаването "Хоризонт за вас" той призова българското общество да се освободи от непрекъснатото втълпяване на псевдоистини, базирани само на указания от някъде другаде.

"Темата с газа не може да бъде политизирана. Темата е много проста - има ли газ, или няма газ и на каква цена се доставя... Въпрос е защо едно такова дружество като "Булгаргаз" е в такова състояние - в края на годината то беше на печалба, а изведнъж се оказва с 500 млн. лева задължения. Една от причините е, че когато спряха газа на 27 април, вместо да получаваме евтиния руски газ, ние доставяхме газ - пак руски, през гръцките фирми, само че два пъти по-скъп. Само за четири дни "Булгаргаз" загуби 10 млн. лева. Над 60 млн. лева са загубите на дружеството за месец май".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички