Неделя,

Разруха и ужас в земеделието заради дъждовете и наводненията

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Разруха и ужас в земеделието заради дъждовете и наводненията
A
A
A

Сериозно увредени съоръжения на "Напоителни системи" са спомогнали за щетите, причинени от обилните валежи в няколко области на страната, обяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Иванов. Затова се търси спешно начин за възстановяването на дигите.

Иванов изтъкна, че очаква още днес да бъде намерено решение на проблема с разрушените след обилните валежи защитни съоръжения на "Напоителни системи". Най-вероятно те ще бъдат укрепени със средства от Фонда за бедствия и аварии.

Критичната обстановка след валежите у нас ще бъде обсъдена на среща при премиера Кирил Петков. На нея ще присъстват Иванов, директорите на ресорните дирекции на земеделското министерство и областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали.

Според земеделския министър ситуацията в бедстващите райони се следи непрекъснато като се чака да спаднат водите, за да започне възстановяването на дигите.

Той призова всеки стопанин, който има унищожени земеделски площи или повредена продукция след обилните валежи, да предяви щетите си пред местната земеделска служба, за да бъде обезщетен.

От своя страна Иван Иванов обеща промяна в подхода на работа на всички служби на земеделското министерство така че подкрепата на производителите да се превърне в реален приоритет.

Земеделският министър ще търси решение на проблема с негодните съоръжения на "Напоителни системи" и чрез европейско финансиране. Иванов изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост е разписан елемент, касаещ възстановяването на напоителните съоръжения у нас. Специална част за напояването е предвидена и в Стратегическия план за развитието на земеделските райони, където най-вероятно ще бъде финансирано изграждането на изцяло нови напоителни системи от земеделските стопани.

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава възстановяването на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас - така, както е разписано в коалиционното споразумение. Според Иван Иванов тепърва ще се търсят начини за балансиране на производството у нас като предстоят серия срещи с всички засегнати браншови организации.

Мнението на земеделските производители ще бъде взето предвид и при съставянето на Стратегическия план за развитието на земеделските райони, обеща министър Иванов. Той предвижда решенията по части от плана да бъдат дадени на парламента, за да не бъдат взимани еднолично. Депутатите ще трябва да определят размера на земеделските субсидии и таваните за плащания.

Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските субсидии, увери министър Иванов. До края на годината ведомството има готовност да изплати над 600 милиона лева.

Министър Иванов коментира и изваждането на Българската агенция по безопасност на храните и на Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието и поставянето им под шапката на Министерски съвет. По думите му това е част от политиката на прозрачност, утвърдена от коалиционните партньори - контролиращата дейност да е извън министерството.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички