Разкритие. Причината за скандала между ИТН и кабинета

Заради договорните отношения с Газпром

Разкритие. Причината за скандала между ИТН и кабинета | StandartNews.com

Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството на енергетиката е предложениото от "Има такъв народ" за продължаване на договора с „Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред "Евронюз България".

Идеята среща отказ от страна на вицепремиера Асен Василев. Договорът на България с "Газпром" изтича в края на тази година. Вицепремиерът Асен Василев заяви категорично в края на април, когато "Газпром" спря в нарушение на настоящия договор подаването на природен газ за България, че търговските взаимоотношения между "Булгаргаз" и "Газпром" няма да бъдат продължени.

Зам.-министър Данаилов се оплаква, че вицепремиерът "много се месеше в работата на министерството". "Решението "Булгаргаз" да спре да плаща на "Газпром" беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия.

Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене. Министър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на БЕХ.

Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят...", казва Данаилов и потвърждава версията на водещата, че както имало две външни политики в правителството според Слави Трифонов, имало и две политики в енергетиката.

Пламен Данаилов казва още, че цената на газа, който ползваме в България, е по-висока от средната в Европейския съюз

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай