Неделя,

Разкриха какъв е проблемът между служителите в МВР и властта

От: Рачо Рачев, сн. Нова ТВ -
5570
Разкриха какъв е проблемът между служителите в МВР и властта
A
A
A

Служителите на МВР излязоха днес на протест с основно искане за 20% по-високи заплати. Защо обаче те не получават исканото от кабинета на Кирил Петков и как оценяват желанието на финансовия министър Асен Василев да види реформи преди да им вдигне заплатите им?

Проблемът е в комуникацията и липсата на такава, обяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Като синдикална организация каквато сме ние, поканата следва да дойде от другата страна. За съжаление, в период от месец и половина, такава покана не последва, обясни Кузманов.

Той изтъкна и какви са основните аргументи за исканото 20-процентно увеличение на заплатите в сектора.

15% е изоставането на ръста на заплатите в МВР спрямо ноември 2020, когато са били увеличени заплатите в други министерства и агенции от държавната администрация. Другата разлика до 20% е състоянието на инфлация в държавата и мисля, че тези 5% дори са нещо доста скромно, допълни Кузманов.

По думите му по-същественият проблем е че няма финансиране на реформата в този бюджет, който сега се предлага, докато такова е било заложено в коалиционното споразумение.

Кузманов допълни, че на срещата с премиера Кирил Петков не са постигнали никакво съгласие за увеличаване на бюджета.

Технологично обновление, решаване на проблема със заплатите, срещи и разговори с ръководствата, това са най-сериозните проблеми в сектора.

Кузманов допълни, че от синдикалната организация са готови да продължат с протестите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички