Сряда,

Рашков се хвърли пак да осигури обвинение на Борисов

От: Рачо Рачев, сн. БТА -
795
Рашков се хвърли пак да осигури обвинение на Борисов
A
A
A

Продължава размяната на реплики и аргументации между МВР и прокуратурата заради документите, които са били изпратени и получени след задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че отново ще входира постановленията за задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов. Причината, според ведомството, е, че при публикуването на описите по разследването, прокурорите са пропуснали придружителното писмо, изпратено от полицията.

По-рано днес в своята страница във Фейсбук от държавното обвинение публикуваха официалните описи на постъпилите от ГДНП четири тома с материали по досъдебно производство спрямо трите политически лица. "Къде в материалите от МВР министър Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем", запитаха от прокуратурата.

"Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, уточняваме, че от публикацията липсва придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП", отговориха от МВР часове по-късно.

Ето какво пишат в официалната позиция на министерството на Бойко Рашков:

"Във връзка с разпространените от прокуратурата описи по досъдебното производство, по което три лица бяха задържани за 24 часа в Седмо РУ-СДВР, уточняваме, че от публикацията липсва придружителното писмо, с което те са били официално изпратени от ГДНП в СГП.

В придружителното писмо е посочено, че освен материалите по досъдебното производство по чл. 161 ал. 2 от НПК, са изпратени и материали по чл. 219 ал. 1 от НПК, който гласи:

Чл. 219. (1) Когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на съответно постановление.

Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо.

За улесняване на прокуратурата, въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички