Рашков с подробности за самолета нарушител, къде е кацнал

Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайли по случая

Рашков с подробности за самолета нарушител, къде е кацнал | StandartNews.com

Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайли по случай с открит двуместен самолет, изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци.

Образуваното досъдебно производство е по член 341б от НК – „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни относно движението на летателното средство по международна линия.

Самолетът е открит днес при обход на възможни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната на Р България, при който на 8 юни 2022 година малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни.

Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в областния град.

Ето какво обясни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от БНТ:

"Министърът го има на снимка от снощи. Снощи късно този самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Заредил е във Видинско, после ние смятаме, че е кацнал близо или между Търговище и Шумен. На частен плац. И когато нашите служители, на МВР - подчертавам това, тъй като снощи ние разпоредихме да се извърши проверка на всички летища и на всички места, където може да кацне такъм малък летателен съд, да се извърши проверка с оглед откриването на този самолет. И той беше открит късно снощи. Включително тук с едно платнище, двигателят е бил още топъл. Ние снощи нямахме данни за самолета, за да можем да кажем: "Да, това е той". Но вече днес е идентифициран. Идентифициран е. Сега ще кажа това, което е ясно. Излетял е от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия, продължил през Унгария, после е минал и е кацнал в нашата страна. Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други неща - въпрос на разследване. Когато установим, естествено, че ще ви информираме. Иначе имаме данни за самото летателно средство. Старичко е. От преди 40 години, не повече - 60 години трябва да е - производство. Но щом лети, значи има летателни часове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай