Сряда,

Рашков с подробности за самолета нарушител, къде е кацнал

От: Агенция Стандарт -
3540
Рашков с подробности за самолета нарушител, къде е кацнал
A
A
A

Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайли по случай с открит двуместен самолет, изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци.

Образуваното досъдебно производство е по член 341б от НК – „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Предстои извършването на оглед, както и събиране на данни относно движението на летателното средство по международна линия.

Самолетът е открит днес при обход на възможни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната на Р България, при който на 8 юни 2022 година малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни.

Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в областния град.

Ето какво обясни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, цитиран от БНТ:

"Министърът го има на снимка от снощи. Снощи късно този самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Заредил е във Видинско, после ние смятаме, че е кацнал близо или между Търговище и Шумен. На частен плац. И когато нашите служители, на МВР - подчертавам това, тъй като снощи ние разпоредихме да се извърши проверка на всички летища и на всички места, където може да кацне такъм малък летателен съд, да се извърши проверка с оглед откриването на този самолет. И той беше открит късно снощи. Включително тук с едно платнище, двигателят е бил още топъл. Ние снощи нямахме данни за самолета, за да можем да кажем: "Да, това е той". Но вече днес е идентифициран. Идентифициран е. Сега ще кажа това, което е ясно. Излетял е от Литва, минал е през Полша, кацнал е в Словакия, продължил през Унгария, после е минал и е кацнал в нашата страна. Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други неща - въпрос на разследване. Когато установим, естествено, че ще ви информираме. Иначе имаме данни за самото летателно средство. Старичко е. От преди 40 години, не повече - 60 години трябва да е - производство. Но щом лети, значи има летателни часове".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички