Събота,

Рашков разпердушини прокуратурата, страхуват се от ГЕРБ

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
2148
Рашков разпердушини прокуратурата, страхуват се от ГЕРБ
A
A
A

„Който го е страх от битки, трябва да си намери по-спокойно поприще. Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи", заяви в интервю за Нова телевизия вътрешният министър Бойко Рашков.

„От момента, в който постъпих в МВР като министър забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата – те просто потъват. Особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ”, посочи силовият министър.

„Аз мисля, че  нещата се развиват по реда на закона - каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще бъде взето. Материалите, които изпращаме към прокуратурата, в много случаи, десетки, дори стотици, потъват в тази прокуратура. Особено в случаите, в които те касаят известни политически дейци от ГЕРБ", коментира Рашков задържането на бившия премиер Бойко Борисов.

"Когато обвинението прочете в един материал, който й е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и пиарката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност", категоричен е министърът.

„В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата обстановка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от Прокуратурата вчера”, попита риторично министърът.

На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят, че е вършил в нашата страна”.

И допълни: "Тези шкафчета, които останаха неразследвани от нашата прокуратура - как мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество? И ако има - откъде Борисов ги притежава? Очаквахте ли да откриете нещо? Какво са искали разследващите и какви очаквания са имали аз не мога да кажа пред вас", подчерта Рашков.

За разпита на премиера Кирил Петков като свидетел силовият министър заяви, че лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места. „Това е практика. Това е законово установено положение. Не е тайна за никого, че ГЕРБ имат информатори в МВР".

Според него свързването на посещението на госпожа Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица. "Тя цели да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление на страната сега с главния прокурор на Европейската прокуратура".

Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. "Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура".

По думите на Рашков той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация. „Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, категоричен е той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички