Рашков иска отстраняване на Гешев. Защо

За уронване на престижа на прокуратурата

Рашков иска отстраняване на Гешев. Защо | StandartNews.com

Разкритията за покупка на гласове са ежедневие, сигналите за около 150, а вече започнатите дела са 20. Това каза в студиото на „Лице в лице” по bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той каза, че най-серозният случай е в Хасковско, където са намерени списъци с данните на 28 хиляди души. Според Рашков в неделя ще има десетки хиляди българи, които ще участват в изборите формално, без да изразят своята позиция. „Има българи, които са с толкова нисък социален статус, че са готови срещу 30, 50 или малко повече пари да гласуват за когото им се каже”, каза министърът.

Според Рашков парите, които се използват за купуване на гласове, идват от наркотрафик и други криминални дейности. Източник може да са и бизнесмени, които искат да са близо до властта.

Изказването на лидера на ГЕРБ, в което той нарече служителите на МВР милиционери смазва самочувствието им, заяви Рашков и призна, че донятъде е посочил партията като купувач на гласове като отговор на тези думи. Прокурата и бившия премиер се опитват с подигравки да смачкат случаите, в които е установена подготовка за манипулиране на вота, коментира служебният шеф на МВР.

Бойко Рашков коментира също, че главният прокурор Иван Гешев може да бъде остранен от поста за уронване на престижа на съдебната система. Какви са доводите за това той обеща да каже скоро, след като минат изборите.

Корупцията в България е с чудовищни размери, заяви още Рашков. Той даде пример, че 8,6 млрд. лева за били „дадени” на фирми в нарушение на закона за обществениете поръчки и няма гаранция, че те няма да изчезнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай