Вторник,

Рашков: И Спецпрокуратурата отива на тест

От: Агенция Стандарт -
Рашков: И Спецпрокуратурата отива на тест
A
A
A

Като тест за смелостта на Специализираната прокуратура определи вътрешният министър Бойко Рашков пренасочването на сигнала за извършено престъпление от главния прокурор. В кулоарите на парламента Рашков уточни, че същият този тест не е издържан от страна на заместник-главния прокурор и ВСС.

„Исках да изпратя на зам.-главния прокурор този материал. Имах ясното съзнание, че той няма да се занимае с него. Това беше тест към ВСС. Сега е ред да проверим Спецпрокуратурата и да видим дали новата ръководителка ще продължи да защитава началника си”, заяви министърът на вътрешните работи.

Сигналът, който вчера вътрешният министър изпрати в следствието срещу главния прокурор, вече е разпределен на прокурор, каза за БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи още тя.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

Тагове: Бойко Рашков

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички