Рамадан Аталай шокира управляващите за енергийната криза

В новия световен ред нашите управляващи не се вписват отникъде, констатира депутатът

Рамадан Аталай шокира управляващите за енергийната криза | StandartNews.com

Управлението на българската държава не е ангажирано сериозно с енергийната криза, констатира в интервю за бТВ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Европа е зависима около 40% от руския газ и трябва ситуацията с Украйна и енергийното й въздействие да се решават от дипломацията, подчерта той.

"Държавата трябва ясно да изчисли колко газ ни трябва за бизнеса и за небитовите потребители. По груби изчисления това са около 3 млрд. кубични метра. Откъде ще ги вземем, ако откажем да предоговаряме доставките с "Газпром"? Не може вицепремиер да се буди сутринта и да обяснява, че няма да предоговаряме. Не може да се говори така пред обществото. Това са търговски тайни и договорки, които не се споделят", категоричен бе той в коментар на изказването на вицепремиера Асен Василев, че преговори за нов договор с "Газпром" няма да се водят.

"Василев не казва откъде ще вземем друга газ. Изказва само някакви догадки. Управляващите не са виновни за цените на енергията и енергийната криза, но още с налагането на мораториума показаха, че управлението на държавата не се води сериозно. Те не разбират от енергетика. Европа е зависима на около 40% от руския газ, ние сме на около 30%. Да сте чули някой от Европа да излиза и да казва, че няма да получава повече руски газ", попита Рамадан Аталай.

Самата Европейска комисия ясно заяви, че до 2030 година няма как да се спрат доставките на енергийни източници от Русия. Изказването на Асен Василев е недалновидно и направено без да са направени нужните дългосрочни анализи. Аз атова си позволявам да кажа, че той не трябва да се занимава с енергетиката.

„В момента не можем без онези количества газ, които получаваме от нашите контрагенти. Трябва да намалим енергията, която ще ползваме, тази която ще внасяме и така да децентрализираме и диверсифицираме през Гърция и през Турция“, каза още той.

„Нашите управляващи не са готови да управляват институции. Тяхната подготовка за управление на една държава е под всякаква критика“, смята Аталай. „Инфлацията върви много сериозно, очаквах да въздействат по нормалния начин върху ценовия растеж на енергиите“, подчерта той.

„Войната е трагедия. Светът се променя. В новия световен ред нашите управляващи не се вписват отникъде. Те не знаят как да придвижат България една крачка напред“, смята Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай