Рамадан Аталай с разкритие за милионите от ВЕИ на кръга "Капитал"

ДПС спира необоснованите печалби от ток, помага на общини и училища

Рамадан Аталай с разкритие за милионите от ВЕИ на кръга "Капитал" | StandartNews.com

Управляващото мнозинство отказа да спре изтичането в следващите 6 месеца на още 366 млн. лева към кръга "Капитал". Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай, член на ЦОБ на ДПС, на брифинг в Народното събрание. На него той обясни последствията от отхвърлянето в енергийна комисия на внесеното от ДПС проекторешение за допълнителни ежемесечни вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" от производители на електрическа енергия.

Целта на проекта бе да съберем онези необходими средства във Фонда, за да може да бъде удължен периодът за подпомагане на бизнеса, общините, болниците, училищата, социалните домове, детските градини и всички останали институции, които са засегнати от повишаването на цената на електроенергията, обясни Аталай. Изненадващо за нас, след като представихме нашите мотиви, всички партии от управляващото мнозинство гласуваха против. Основният им мотив бе, че сме представили решение, а не законопроект, каза още народният представител от ДПС. Той обясни, че Движението е депозирало проекторешението на 22 март с ясната идея, че до 1 април трябва да бъде прието, за да може да се съберат онези средства, които досега остават в ръцете на производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

След представянето на нашето проекторешение първи реагираха кръгът "Капитал". Само че в техният анализ, който представиха пред нас, си признаха, че от разликата между прогнозната цена и цената на пазара, на която продават, при тях, производителите на енергия от ВЕИ, остават 60 милиона лева, съобщи Рамадан Аталай.

От юли миналата година до февруари 2022 г. от разликата, след като при тях остава печалбата от 9-те процента за възвращаемостта на проекта плюс още 20% допълнително за възобновяемите енергийни източници, при кръга "Капитал" и всички онези, които участват в това, правителството е оставило 366 233 000 милиона лева, разкри Аталай.

Същевременно правителството не намери начин да внесе тяхно решение, техен законопроект, за да може да вземе онези средства, които акумулират и в АЕЦ, и във водните електрически централи на НЕК, коментира още енергийният експерт на ДПС. И заяви: "Дотук компенсациите към бизнеса са от бюджета и Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Ако нашето решение беше прието, щяхме да спрем за следващите 6 месеца още 366 млн. лв. да отидат в ръцете на онези, които разполагат с ВЕИ-ата и които първи реагираха на проекта ни, каза Рамадан Аталай.

Мога да ви кажа още много цифри, свързани с онази необоснована печалба, която остава в ръцете на производителите на електрическа енергия. Те досега са около 3 млрд. Очаква се още 3 млрд., които ще бъдат спечелени въз основа на високия ръст на електроенергията, да отидат в ръцете им. Тази цена я плаща данъкоплатецът, българското общество, категоричен бе Аталай.

Не можаха управляващите да намерят сили в себе си, въпреки нашата молба, да внесат техен законопроект, тяхно решение и да се намери начин, щом подпомагаме бизнеса, да изискаме от него да не калкулира цената на електроенергията в продукцията си, подчерта енергийният експерт на ДПС. И изтъкна, че това е една от причините за галопиращата инфлация, която няма да спре.

ДПС не се отказва от идеята си. Тя вече е разписана в проектозакон, който бе внесен в НС. Нашата молба е премиерът да намери възможност по най-бързия начин да накара неговите народни представители да се разграничат от кръга "Капитал". И да подкрепят законопроекта, който сме подготвили и подписали. Този законопроект е в интерес на обществото и против всички онези, които печелят в момента от производството на електрическа енергия и от компенсациите, които получава бизнесът, каза Рамадан Аталай.

Той коментира и мораториума върху цената на тока и парното, който изтича днес. Мораториумът донесе достатъчно негативно отношение към България. Няма друга държава, която да е въвела мораториум, каза народният представител.

Аталай съобщи, че според информацията, с който разполага при новото ценообразуване цената на тока за битовите потребители няма да бъде повишена, защото ще се вземе определено количество енергия, произведено от ядрената централа.

Но не така стои въпросът с топлофикациите - заради динамиката в цената на газа. Топлофикациите ще бъдат сериозно натоварени, прогнозира Рамадан Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай