Понеделник,

Рамадан Аталай: Няма липса на енергия, има нерешително правителство

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Рамадан Аталай: Няма липса на енергия, има нерешително правителство
A
A
A

В България цените на тока се повишават не поради липса на енергия, а поради невъзможността на правителството да вземе решение. Първото нещо, което трябваше да направят досега, е да изменят данъчните закони, за да се разделят битовите потребители - енергийно бедните и онези, които могат да си платят сметките. Сега всеки плаща еднакво - и богатият, и бедният. Това обясни пред БНТ Рамадан Аталай, заместник-председател на комисията по енергетика в НС и депутат от ДПС.

Ценовата криза в Европа и България е факт, но подходът е различен. Единствено България въведе мораториум и вече 3-4 месеца няма спокойствие и сигурност за бизнеса и битовия потребител. От тази гледна точка, правителството закъсня достатъчно, смята депутатът.

Средствата, които получава България от износа на енергия, стоят в енергетиката и никой не смее да ги пипа, смята депутатът. Той заяви, че има достатъчно средства за подпомагане заради високите цени на тока, които трябва да бъдат разпределени от експертен екип.

Според него, бюджетните процедури за следваща години се подготвят май, юни, юли и през тези месеци управляващите са били в служебното правителство. Задавам си въпроса какво са правили, уточни депутатът.

По повод вчерашния протест пред НС, Аталай коментира: "В цяла Европа има протести. Някъде да сте чули някой да е влязъл и да иска да събори вратите на НС? Сблъсъци има, но са далеч от институциите."

Според Аталай, дебатите за зелен сертификат в НС не са нагнетили напрежението. Има убеденост, че трябва да се въведе ред относно ковид ситуацията в страната и трябва да се въведе сертифицираност за влизане в парламента, така, както се налага на гражданите за влизане в мол, например.

В сферата на правосъдието трябва да има промени и от тази гледна точка, едва ли не, само опозицията е виновна. Ние взехме решение, че ще направим първата крачка и не само това. Ще бъдат внесени промени в обществените поръчки, ще направим всичко възможно да внесем изменения в законите за горите, обясни още Аталай.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички