Радостин Василев подкрепи младежкото доброволчество в ЕС

ММС работи в подкрепа на доброволчеството с младежките организации и местните власти

Радостин Василев подкрепи младежкото доброволчество в ЕС | StandartNews.com

В дебат на тема „Мобилност на европейските млади доброволци: изграждане на връзки между националния и транснационалния опит с цел подхранване на европейското гражданство“ взе участие министърът на младежта и спорта Радостин Василев. Дебатът бе част от заседанието на Съвета на министрите на младежта от Европейския съюз, което се проведе в Люксембург.

Василев заяви, че като форма на обществена ангажираност в различни направления, доброволчеството може да се използва като мощен социален инструмент в много области, включително за укрепване на солидарността между поколенията, социалната интеграция и активното участие на младите хора на международно, национално, регионално и местно ниво.

“Войната в Украйна, която българското правителство недвусмислено осъжда, ни изправи пред нови предизвикателства. Наред с отражението й върху всички други сфери, следва да се отчетат и трудностите, които срещат младите хора от Украйна, напуснали страната си в резултат на военния конфликт. Заедно с другите дейности за икономическа, социална, здрава и психологическа подкрепа, доброволческите дейности и дейностите за солидарност биха могли да изиграят важна роля за интегрирането на нарастващото мигрантско население, за борбата със социалното изключване и укрепването на активното гражданство”, каза Радостин Василев.

Той допълни, че през последните години в България се наблюдава засилен интерес към доброволческите дейности по програма „Европейски корпус за солидарност“ и се отчита значителен ръст на броя на участниците по програмата.

“Законът за младежта дава определение за младежка доброволческа дейност, урежда принципите за нейното осъществяване и ролята на държавата и местните власти за насърчаване на младежките доброволчески дейности чрез национални и общински програми”, заяви министърът на младежта и спорта.

Василев беше категоричен, че ММС работи в подкрепа на доброволчеството в тясно сътрудничество с младежките организации и местните власти чрез различни механизми, включително и финансови.

“Успоредно с усилията на ниво ЕС чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“ и актуализираната препоръка относно мобилността на младите доброволци, създаваме благоприятна доброволческа среда за насърчаване на синергиите между националните и регионалните дейности в областта на доброволчеството”, каза той.

Според Радостин Василев Европейската година на младежта дава още един повод да бъде фокусирано вниманието на обществеността върху необходимостта и важността от подкрепа на младите хора в процеса на тяхното развитие като пълноценни участници в социалния и икономическия живот.

“Една от основните теми, върху които Министерството на младежта и спорта фокусира работата си по време на Годината, е „Младежкото доброволчество – кауза за устойчиво развитие тук и сега“. Планираме разработването и публикуването на Бяла книга за младежко доброволчество, която да популяризира доброволческата дейност сред младите хора и да отдаде признание на въздействието, което доброволчеството има върху други публични политики, опазването и защитата на човешкия живот и здраве, индивидуалните човешки права, опазването на околната среда и други”, заяви още той при изказването си пред Съвета на ЕС.

Министър Василев е на мнение, че информационните кампании и инициативи на европейско, национално и регионално ниво ще допринесат за повишаване информираността и популяризиране на различните възможности, с които младите хора от Европейския съюз разполагат по отношение на дейностите за солидарност и доброволчеството.

“На европейско ниво би могла да се обмисли и възможността за насърчаване признаването и валидирането на неформалното и самостоятелно учене, както и да се продължат усилията в посока укрепване на статута на участващите в дейности по мобилност доброволци, за да се гарантира признаване на придобитите от тях компетентности”, завърши министърът на младежта и спорта.

Участниците в Съвета на ЕС одобриха Заключения относно насърчаването на ангажираността на младите хора като катализатори на промяната в полза на опазването на околната среда. Беше приета и Препоръка на Съвета относно мобилността на младите доброволци в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай