Радев: Трябва да се възстанови доверието между държавата и бизнеса

Президентът на посещение в завод „Трансвагон“ АД в Бургас

Радев: Трябва да се възстанови доверието между държавата и бизнеса | StandartNews.com

Трябва да има диалог между отговорните институции и бизнеса, за да търсим най-добрите решения на кризата с енергоносителите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Бургас след посещението си в завод „Трансвагон“ АД, специализиран в извършването на ремонт, реконструкция и модернизация на товарни вагони. Държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси.

„Необходима е целенасочена и ясна държавна политика за ускорен икономически растеж и повишаване на конкурентоспособността“, каза президентът и посочи, че премахването на бюрократичните пречки и осигуряването на нормативна база ще предостави възможност на предприемачите да вървят напред.

По думите на държавния глава целта е обща и ясна, а именно, че наред с бързото икономическо възстановяване на страната и повишаване качеството и стандарта на живот, е важно възстановяването на доверието между държавата и бизнеса. „Това е неотложна задача, ако искаме да постигнем по-висок темп на икономически ръст“, каза още Румен Радев.

Президентът разгледа производствената база на предприятието и поздрави ръководството и колектива за постигнатите високи резултати, въпреки сложната икономическа обстановка, породена от растящите цени на енергоресурсите. „С много предприемчивост, отговорност и усилия продължавате не само да оцелявате, но и произвеждате с изключително високо качество и изнасяте в държави като Германия“, подчерта Румен Радев. По думите му  това е атестат, че в България може и се развива успешна тежка индустрия.

„Производството на този завод задължително трябва да бъде част от модернизацията на българските железници“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос. По думите на държавния глава в зеления преход една от тенденциите е автомобилният транспорт да намалява като пробег, а за голяма част от товарите да се използва железопътен превоз.

Президентът призова за по-голямо внимание от страна на държавата и към предприятията, които са се доказали като успешни, експортно-ориентирани са и дават голяма принадена стойност, за да запазят не само пазарите и производството си, но и работниците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай