Радев свиква КСНС заради РСМ. Какво предложи на парламента?

Нашите партньори в Европа вече разбират къде е същината на проблема, каза президентът

Радев свиква КСНС заради РСМ. Какво предложи на парламента? | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще свика Консултатитев съвет по национална сигурност заради Северна Македония. Това обяви президентът в Брюксел. 

„Нашите партньори в Европа вече разбират къде е същината на проблема със Северна Македония. Този въпрос не се повдига повече на Европейския съвет, въпреки огромната амбиция той да бъде решен сега. Интересите и на България, и на ЕС са Западните Балкани час по-скоро да се интегрират в ЕС. Надявам се, че и в момента правителството работи за пълен анализ защо стигнахме до пълна невъзможност България да каже „да“ на РСМ. Правителстовото започва работа по разгръщане на една сериозна програма за работа по намиране на отговори на тези причини”, заяви Румен Радев.

„Важно е, и това го обсъждаме с министър-председателя, и предлагам бъгларският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на Република Северна Македония, за да може този диалог да се превърне във важен инструмент за сближаване, за изясняване на нашите позиции и за търсене на най-добрите решения, така че ние наистина да можем да отворим вратата възможно най-бързо, но при гаранции и защита на нашия национален интерес”, заяви Радев.  

Относно цените на природния газ, Радев каза, че Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества и то на най-добрите цени. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.  

„За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви Радев.

Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила, смята президентът. 

„Надявам се, че ще стигнем до положителна развръзка", каза президентът. 

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, ставало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

„Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените”, обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

„Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара”, заяви Радев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай