Четвъртък,

Радев се срещна с премиера на австрийската провинция Бургенланд

От: Агенция Стандарт -
217
Радев се срещна с премиера на австрийската провинция Бургенланд
A
A
A

Възможности за дългосрочно партньорство в областта на възобновяемата енергия обсъдиха държавният глава и министър-председателят на австрийската федерална провинция Бургенланд. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Дългосрочно партньорство в сферата на енергийна трансформация, по-ефективното използване на енергия от възобновяеми източници и прехода към климатична неутралност обсъдиха на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на федерална провинция Бургенланд – Австрия Ханс-Петер Доскоцил. Бяха отчетени добрите отношения между България и Австрия в областта на икономиката и културата и набелязани конкретни области за тяхното надграждане.

Участниците в срещата се обединиха, че енергийната трансформация не е индивидуално състезание, а обща кауза, за постигането на която трябва да се обединят усилия и експертиза.

Президентът Радев открои успешния опит на австрийската федерална провинция Бургенланд в изграждането на съоръжения за добив на слънчева и вятърна енергия и посочи, че България може да го използва при постигане на общите европейски климатични цели, включително в изпълнението на дейностите, заложени в българския План за възстановяване и устойчивост. Държавният глава подчерта, че Зелената сделка изправя страната ни пред нови предизвикателства, в които сътрудничеството може да е особено полезно и да доведе до ползи за обществото и до добавена стойност за икономиката и на двете страни.

Обща бе позицията, че споделянето на добри практики между отделните страни в Европейския съюз и обменът на нови технологии в областта на зелената енергия са полезни за постигането на устойчиви решения в енергетиката във всяка от страните членки. Необходимостта от повишаването на енергийната сигурност и осигуряването на електроенергия на достъпна цена също бе сред темите на срещата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички