Радев с важни думи към Ковачевски за македонските българи

Президентът доволен от динамиката в работата на София и Скопие

Радев с важни думи към Ковачевски за македонските българи | StandartNews.com

Много съм доволен от тази динамика, която наблюдавам в работата на двете правителства - наистина впечатляваща, в кратки срокове, с голям размах, в редица важни области.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония /РСМ/ Димитър Ковачевски и част от водената от него правителствена делегация, която е на официално посещение у нас.

Още по-добре е това, което виждам, че вие работите и за времеви график, коя секторна група кога какво да свърши, давате си краен срок, отбеляза Радев. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаването на отворените политически проблеми, посочи Радев и призова да изяснят кои са краткосрочните задачи, които трябва да бъдат решени, преди да започнат преговорите за членство на РСМ в ЕС, и кои задачи са дългосрочни и могат да останат за процеса на преговорите.

"Следя с внимание диалога и дебата, който се води в РСМ. Приветствам това, че в определени политически кръгове назрява това убеждение, че трябва да има вписване на тези македонски българи във вашата конституция", посочи президентът Радев. "Споделям моето убеждение, че вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство", заяви държавният глава.

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски посочи, че на първата среща в Скопие с премиера на България Кирил Петков са се договорили за нова динамика на разговор и на работа, и днес, само след седем дни, има и първите резултати. Той се съгласи, че динамиката на разговорите между министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония трябва да се интензифицира.Двамата първо имаха среща "на четири очи" на "Дондуков" 2, а по-късно към разговорите се присъедини и част от правителствената делегация на РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай