Радев с план за модернизация на армията

Президентът призова за повече прозрачност при доставките на военна техника

Радев с план за модернизация на армията | StandartNews.com

Повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника и оборудване поиска президентът Румен Радев.

Проектобюджетът за отбрана гарантира финансирането на армията, уверява той в интервю за вестник "Българска армия". Президентът посочва, че освен трите основни проекта за модернизация, е нужно и осигуряване на системите за противовъздушна отбрана, за наблюдение и обработка на информацията, но това върви с призив за прозрачност.

Румен Радев очаква Министерският съвет да приеме Инвестиционния план до 2032 година.

Заради дългосрочната политическа ангажираност е важно е проектът да бъде представен и обсъден и в парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси, казва още държавният глава. И допълва, че „са налице условия за изпълнение на заложените параметри в „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт“ без това да засяга други сфери.

Според Румен Радев е важно 20% от разходите да отиват за съвременно въоръжение и техника. България може да се възползва и от програмите на ЕС и НАТО за придобиване на отбранителни способности, съобщи БНР.

Президентът припомня, че няма как страната ни да укрепи сигурността си и своя принос към общата отбрана без придобиването на съвременни национални отбранителни способности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай