Радев прие Домусчиев, какво му обеща

Държавният рекет срещу бизнеса вече е история, увери президентът

Радев прие Домусчиев, какво му обеща | StandartNews.com

Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда в България, така че да се създадат добри условия за развитие и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, както и за привличане на чуждестранни инвеститори.

Това заяви президентът Румен Радев, който прие днес на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Срещата се състоя по инициатива на работодателската организация, чийто председател е Кирил Домусчиев.

По време на разговора бяха обсъдени механизми за защитата за бизнеса предвид високите цени на електричеството. Сред темите на срещата бяха и начините за подобряването на бизнес климата у нас, мерки за въвеждането на иновации и дигитализация, стимули за насърчаването на инвестициите.

Надявам се, че с работата на двете служебни правителства всякакви опити на държавен рекет върху бизнеса са вече история, заяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че е важно българските и чуждестранните инвеститори да са спокойни за сигурността на своята собственост и да развиват дейност в предвидима среда. Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е първостепенна и неотложна задача и условие за действителен икономически растеж, посочи президентът Радев. 

Държавният глава заяви още, че в диалог с бизнеса трябва да се разработи стратегия за развитието на икономическата среда у нас, която да обхваща намаляване на бюрократичния натиск върху предприемачеството, предвидима законова рамка, трансформация на образователната система с цел придобиване на знания и умения, необходими за професионална реализация и въвеждане на дигитализацията. Президентът изтъкна и значението на Плана за възстановяване и устойчивост като инструмент за стимулиране на иновативните решения и технологии за развитие на бизнеса. За целта са необходими ясни критерии, които да гарантират ефективното използване на средствата, посочи Румен Радев. 

От КРИБ изтъкнаха необходимостта от държавни политики в подкрепа на социално отговорното поведение на бизнеса и на запазването на работни места особено предвид усложненията, свързани с пандемията. Работодателската организация е разработила предложения с мерки за бизнеса във връзка с високите цени на електричеството, част от които представи по време на срещата. Участниците в срещата бяха единодушни, че регулярният и конструктивен диалог между бизнеса и институциите е предпоставка за подобряване на икономическата среда и инвестициите в България, както и за постигане на устойчив икономически растеж. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай