Сряда,

Радев предупреди за продоволствена криза и посочи грешките

От: Стандарт -
1754
Радев предупреди за продоволствена криза и посочи грешките
A
A
A

„Войната в Украйна ще има вторични вълни на дестабилизация. Ще се явят до няколко месеца и чукат на вратата. Един от проблемите ще е голямата продоволствена криза“.

Това предупреди президентът Румен Радев при посещението си в Аграрния университет. И добави, че закъсняваме с дискусията за начина на решаването на този огромен проблем. 

Румен Радев предупреди, че потенциален глад може да настъпи в редица държави. "Имаме отстъпление от производството на зърнени храни, мляко, млечни произведения и месо", каза Радев. Според него идеологизацията е нанесла тежки проблеми на селското ни стопанство.

България не успя да защити в ЕС своите позиции при преговорите "Земеделие". Начинът на формиране на субсидиите не помогна да постигнем своята цел - да задържи хората в селата. Субсидиите стимулират големите производители, а дребните изоставиха земеделието и заминаха в градовете. Трябва да се мисли как субсидиите да останат при хората, които произвеждат плодове, зеленчуци, занимават се с пчеларство и животновъдство. Много има какво още да говорим, но това е проблем, за който България трябва да търси решение", посочи Радев, цитиран от "Марица".

Сърдечно ви благодаря, че приехте поканата ни – с тези думи към президента Румен Радев се обърна ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Държавният глава е на посещение във висшето училище. Той пристигна в препълнената аула, аплодиран от студенти и преподаватели. Радев застана между кмета на Пловдив Здравко Димитров и ректора проф. Янчева.

Важно е да поговорим как виждате бъдещето на младите хора в България и в този стратегически отрасъл, каза Радев. "Когато говорим за икономика, в основата винаги са енергетиката и транспорта. Но пред вас трябва да кажа истината – в основата на всяка икономика и съществуването на всеки индивид стои продоволствието", отбеляза държавният глава

Очаквайте подробности!

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички