Радев предлага промени в Конституцията за местната власт

Финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията, казва президентът

Радев предлага промени в Конституцията за местната власт | StandartNews.com

Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят за водене на ефективни местни политики, за по-активна роля на общинските власти и на гражданското общество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по повод 25-годишнината от създаването на организацията.

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България.

Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет, посочи президентът.

Радев подчерта, че сега у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия. Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на държавния глава по повод годишнината.

"За четвърт век организацията преодоля изпитанията на времето и се превърна в незаобиколим фактор в обществения живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, председателите на общински съвети и експертите направиха НСОРБ търсен и уважаван партньор", посочи Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай