Радев обвини Гешев в изнудване, зове за подкрепа за Кирил Петков

Ако коалицията не постигне пробив с реформи в правосъдието, то миналото ще потърси реванш

Радев обвини Гешев в изнудване, зове за подкрепа за Кирил Петков | StandartNews.com

"При връчването на проучвателния мандат на Кирил Петков аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдието, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера'', заяви преди малко президентът Румен Радев в коментар на призовката от прокуратурата към премиера Кирил Петков да се яви на разпит.

Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Аз очаквам правителството да бъде много по-открито в решенията и действията си, обясни Радев.

Държавният глава коментира, че е удовлетворен от факта, че Конституционният съд е потвърдил решително внесеното от предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС. Радев определи решението на мнозинството на ВСС да го отхвърли като недопустимо. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство от ВСС и аз съм песимист този състав да вземе рационално решение, допълни президентът.

По темата за "Булгаргаз" той заяви, че очаква да се изнесе пълната информация и цялото общество да бъде запознато с нея.

Президентът коментира и темата за "златните паспорти". Според него, това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече - г-жа Йотова инициира допълнителни проверки, подчерта Радев.

Президентът отговори и на въпрос за сложния диалог със Скопие. Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на РСМ преди да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това е моята категорична позиция - трябва да има ясни конституционни гаранции, заяви Радев.

Държавният глава присъства на официалното дипломиране на 579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София. На събитието са поканени и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и образователният Николай Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай