Радев отговори на Петков за позора. Цената на газа е цинична

Президентът: Изправени сме пред продоволствена криза, кабинетът да мисли за хората

Радев отговори на Петков за позора. Цената на газа е цинична | StandartNews.com

Изправени сме пред продоволствена криза – вторична война от войната в Украйна, наред с кризата на сигурността. Пристанищата на втория по големина износител на пшеница са блокирани. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Мадрид. Държавният глава и първата дама Десислава Радева са на официална визита в Испания.

Естествено, че във фокуса в нашите разговори стоеше въпросът за сигурността, но си отговорете на въпроса каква е испанската общност в Украйна и има ли такава – ние имаме 300-400 хиляди българи там, те са точно в зоната в конфликт, изтъкна той.

"Това се разбира от редица европейски лидери, включително от премиера на Испания, но не се разбира от някои хора в България. Нашият залог – това е укрепване на нашата сигурност чрез съвместно изграждане на съвременни отбранителни способности", подчерта Радев. "Именно тук е голям интересът на Испания за военно коопериране, в развитието на военната наука, във военните изследвания и най-вече в съвместно производство и съвместно излизане на пазара в трети страни. Испанската военна промишленост вече е ангажирана за големи десантни кораби и дори самолетоносач. От своя страна България има силно развит IT сектор, а във всички съвременни военни платформи все повече преобладава софтуерът", посочи той.

Запитан какъв е отговорът му, след като от „Продължаваме промяната” заявиха, че позицията му за Украйна е позорна и сравнението на премиера Кирил Петков, че по време на Априлското въстание никой не е помогнал на България, Радев каза: "Не искам тук в Испания да отговарям на злободневни български теми. Но такива асоциации са абсолютно далече от реалността".

Държавният глава заяви, че разговорите за сигурността е за изграждане на съвместни отбранителни способности, като съвместен "еър полисинг" (air policing - от английски), който, според Радев, е "много важен знак за солидарност".

Радев коментира и темата с газовите доставки от "Газпром" и даде за пример стратегията на диверсификацията на Испания - получават газ от САЩ, Алжир и Нигерия и са абсолютно независими в своите доставки. "Едва 6% от газовите доставки са руски в Испания", посочи той и призова да се помисли как да се използват шестте станции за регазификация, които се намират в Испания, но в момента това не е възможно, тъй като интерконекторът не е готов.

Цинично в енергийно най-бедната държава в ЕС и най-бедните граждани да се казва "ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо", контрира Радев вчерашните изявленията на Кирил Петков и Асен Василев. Президентът призова българското правителство да постави цената за потребителите на първо място, когато вземе решение, като изтъкна, че България е най-бедната енергийно и с най-нисък стандарт. "Тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо, трябва да вземат предвид тези, които не могат да си позволят да плащат по-скъпо".

По полемичния въпрос с военната помощ за Украйна, държавният глава изтъкна, че ще чуе мотивите и аргументите на всяка една партия в армките на парламента, който трябва да вземе това решение. "Много са темите за КСНС, коя по-напред?", попита Радев. "Сигурността е поставена под изпитание - не само военната, но и социалната и икономическата. Доставката на газ ако спре означава, че много наши индустрии да спрат", посочи още той.

И призова да се мисли най-напред за българите, които са поставени под затрудено положение. Той не пожела да коментира дали ще си снеме доверието от кабинета и допълни, че с изявленията си в сряда е бил "категоричен в своята оценка".

"Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво и това е много важна предпоставка за развитие на нашите отношения. Поканата на български президент за първи път от 1999 година насам ясно показва амбицията на двете страни да развиват отношенията си много по-интензивно", посочи държавният глава.

Президентът Румен Радев и съпругата му са в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай