Събота,

Радев посочи проблемите на човечеството

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
1853
Радев посочи проблемите на човечеството
A
A
A

„Историята ясно е показала, че не различията са проблеми на човечеството, а разделението и омразата. Че войната не решава проблемите, а напротив - задълбочава ги, причинявайки разрушения, смърт и огромни страдания“. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

„Искам да благодаря на посланиците на десетки държави от целия свят, че споделят тази свещена вечеря с нас и нека използваме този случай, за да осъдим заедно агресията и безумната братоубийствена война, която опустошава земите на север от нас. И да призовем заедно за нейното незабавно прекратяване“, каза държавният глава, предаде bTV.

„Истинската победа не се печели с агресия и унищожение, а с мир и разбирателство. Искам да благодаря за сътрудничеството на главния мюфтия. Нека всички му пожелаем креопко здраве сили и мъдрост в отговорна та му мисия на духовен водач на мюсюлманската общност в България“, допълни Радев.

Държавният глава отново по традиция е домакин на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в България.

На събитието са поканени представители на традиционните вероизповедания в България и останалите религиозни общности в страната, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката.

„За мен е огромно удоволствие отново да бъда домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Правя го от уважение към традициите на мюсюлманите в нашата страна. Ифтар символизира добрата воля, доброто разбирателство и сътрудничеството между религиозните общности в Република България. Защото допринася за междурелигиозния и междуинституционалния диалог в обществото“, каза Радев.

„По силата на традициите идния месец е посветен на богоугодни дела на молитви и милосърдие, но избягване на излишества. Още повече в предизвикателни времена като днешните човек е призван да вникне в смисъла на духовната храна, на силата на добрата воля, на съпричастността и любовта и разбирателството между хората“, заяви държавния глава.

„Мъдрият български народ е изградил устойчива култура на толерантност между религиозните общности и днес продължава по същия път, завещан от нашите предшественици. Нашите сънародници го показват и днес в условията на тежка криза и неизвестност отворят домовете и сърцата си за хората, търсещи спасение от войната в Украйна“, каза президентът.

„Днес е първият ден на месец Рамазан в този ден ние сме на гости на уважаеми президент на България в тържествената вечеря ифтар. Още веднъж показахте, че сте президент на всички български граждани, без да ги разделяте на етническа и верска основа“, заяви в своето слово главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

„Днешната трапеза символизира сплотеността и единството на нацията. Рамазан е благословено време. В нашата традиция е посрещан с надежда. В Рамазан не бива да забравяме социално слабите и нуждаещите си тяхната съдба е изпитание и за тях и за богатите, които трябва да помагат“, каза главният мюфтия.

„Времената в които живеем са трудни трудностите могат да бъдат преодолени когато се споделят с ближния. В свещения Коран се казва, че след всяка трудност идва облекчение. Времената, в които живеем са трудни - на пандемия и войни, и се молим скоро  да дойде облекчението. Днес нашата молба е за мир и разбирателство. Убеден съм, че омразата няма да вземе превес, защото тя е израз на слабост, а вярващите са силни хора“, допълни д-р Мустафа Хаджи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички