Радев и Петков рамо до рамо почетоха Гоце Делчев

Двамата се включиха във факелното шествие в Благоевград

Радев и Петков рамо до рамо почетоха Гоце Делчев | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се включиха в тържественото факелно шествие в Благоевград по повод на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

"И като учител в Българската екзархия на Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско" каза Радев в словото си. Гоце Делчев посвети живота си на голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя. В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди, българи с непреконна воля, родолюбие и всеотдайност, чиито живот и дело не се побират в граници и епохи, каза оещ Радев в словото си.

"Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма. Не е ли странно, че точно признателността към този герой някои се опитват да я използват за разделение, нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, на които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади на него" каза в словото си премиерът Кирил Петков. "Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това с нашите усилия, ние можем да променим нещата, защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство, това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание", отбеляза още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай