Радан Кънев: Ще търсим разговори със СДС

БСП и ДПС са напълно загубили общественото доверие

Радан Кънев: Ще търсим разговори със СДС | StandartNews.com

София. "Няма да се водят разговори с отцепниците от ГЕРБ, които ще правят нова дясна партия, за присъединяване към реформаторския блок. Имената, които видяхме, не ни интересуват. Те са хора, за които Борисов и Цветанов дължат обяснение защо са били в Народното събрание", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в понеделник.

"Разбира се, че веднага ще потърсим СДС за разговори за присъединяване към реформаторския блок", допълни той. "Следим, обаче, политическите послания. Политическото послание на г-н Лукарски за единно реформаторско пространство и разграничаване от ГЕРБ съвпада с това, което ние говорим", подчерта Кънев.

Реформаторският блок около ДСБ, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство", "Зелените" и "Синьо единство" първоначално отхвърли възможността СДС да бъде включена заради съмнения за "общ път с ГЕРБ".

След националното събрание на СДС в събота позицията им се обърна, защото Лукарски обяви готовност да включи партията в широк десен блок.

Лидерът на ДСБ повтори тезата си, че десните партии очевидно са допуснали грешки, щом не са в парламента, на въпрос защо партията на Меглена Кунева е част от реформаторския блок. "Говорим за избиратели със сходна кауза, а не за лидери", добави той. На критиките, че вчера петте партии не са включили икономически точки в първия общ документа Кънев посочи, че това ще стане по-късно, "а не сега да пишем набързо".

Кънев коментира и изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов относно финансирането на ДСБ. "Казаното от Борисов е лъжа. Финансирането на политическите партии е публично и прозрачно, и може да бъде проверено. Няма никакво финансиране от Цветан Василев и свързани с него лица и фирми. Ако Борисов иска да каже, че има такова, да излезе и да го каже, за да предприемем съответните юридически действия. Ако не, да ги опровергае и да се извини", заяви Кънев.

Кънев коментира и изборните резултати във Варна. "Сегашната ситуация в България - БСП и ДПС не могат да печелят избори. Независимо кой им е кандидатът, независимо каква подкрепа получава. Те просто са напълно загубили общественото доверие", смята той.

От ДСБ коментираха и предлаганите промени на пенсионния модел. „Докато всички ние протестираме по улиците, реформите, които бяха направени в пенсионната система се връщат назад," заяви Росица Рачева, член на националното ръководство на ДСБ.

Тя говори за предложените от БСП законодателни промени, с които се спира увеличаването на възрастта за пенсиониране.

„Те на практика удрят върху бъдещите пенсии на активно работещите хора. Днешните пенсионери и хора с голям стаж и образование продължават да получават мизерни пенсии," обясни тя.

Според Рачева докато по улиците на София цари суматоха, в парламента продължават да се творят безчинства. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай