Неделя,

Радан Кънев каза защо "Демократична България" е в съюз с БСП

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
Радан Кънев каза защо "Демократична България" е в съюз с БСП
A
A
A

Управляващата коалиция очевидно е трудна, но това е била волята на гражданите. „Със сигурност избирателите на всички партии в коалицията искаха управление без Борисов. Коалицията е такава каквато е. И тук става дума за изключително много работа.” Така евродепутатът Радан Кънев обясни необходимостта "Демократична България" да влезе в управляваща коалиция с БСП.

Що се отнася до съдебната реформа Радан Кънев каза, че въпросът не е дали си отиват Цацаров и Гешев, а дали се създава система на сигурност и правосъдие, основана на върховенството на правото.

„Явно има воля в правителството за махането на Цацаров и Гешев. Но за установяването на правова държава не съм сигурен, че има мнозинство. "Демократична България" трябва да е гарант, че Цацаров и Гешев няма да бъдат заменени с нови бухалки, защото този риск съществува”, каза Кънев.

Той критикува поведението на вътрешния министър Бойко Рашков. „Нагледали сме се още от времето на Цветанов с багерите - нова власт, която раздава правосъдие по медиите. Докато разберем, че правосъдие по медиите не се раздава, а се решава в съдебна зала, нищо съществено не се е променило”, подчерта Кънев.

Той смята, че мораториумът върху цените на тока не е добро решение. „Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени”, припомни Кънев, запитан какво ще стане, ако БСП поискат фиксирани цени на основните стоки.

„Мораториумът не е добро решение. А „Демократична България”, и особено ДСБ, трябва да бъде коректив на леви залитания в управлението. Европа е в доста лява вълна. На места като в Германия тя е технократска, прагматична, модернизаторска. А например в Испания и Португалия е стихийно популистка и много опасна. България не прави изключение. Връщането на БСП във властта е винаги сигнал за тревога. Нищо в поведението на г-жа Нинова не показва БСП да е променена партия. Нашата роля е да бъдем коректив на грешни решения”, подчерта Кънев.

Той предположи какво е можело да се реши вместо мораториума. „Опозицията внесе едно остро популистко решение, а управляващите партии леко се парализираха и се принудиха да го приемат, защото по някакъв начин гарантира оцеляването на българските домакинства”, коментира Кънев.

„Трябваше да се вземе парламентарна почивка, да се реши каква е стратегията на коалицията и да се вземе решение, което да постигне същия резултат, но не е необходимо да се вземе по този дърварски соцначин”, смята Кънев. И обясни какво според него е било правилното решение: „В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока”, каза Кънев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички