Първите пари от Европа идват. За вторите - 66 условия

Атанас Пеканов заяви, че е много горд с наваксаното закъснение

Първите пари от Европа идват. За вторите - 66 условия | StandartNews.com

Изключително горд съм да заявява, че е рамките на служебния кабинет е одобрено първото плащане от Европейската комисия по българския План за възстановяване и устойчивост. Това съобщи пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

За много бързо време ние се справихме, в рамките на два месеца. Това е първата стъпка, но успехите не бива да ни възгордяват, а да ни мотивират. Тези милиарди ще бъдат насочени към инвестиционните проекти по плана – образование, помощ за енергийната ефективност, каза Пеканов.

Имаме 6 или 7 искания за плащания. Второто плащане ще дойде през следващата година и за него трябва да сме изпълнили 66 законодателени мерки. То ще бъде на стойност 1.3 млрд. лева, каза още той.

Днес по-рано министърът потвърди новината, че ще получим на около 2.7 млрд. лева, безвъзмездни средства, по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Пеканов коментира и приемането на еврото в България. Отдавна е минало времето за анализ, сега е време за действие, заяви той. Миналата седмица видяхме ясно мнозинство в парламента, което прие, че процесът трябва да продължи, обобщи Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай