Прости ли са тези, които харесват Борисов? Лют коментар на учен

Методи Андреев нападна сериозно и Цацаров

Прости ли са тези, които харесват Борисов? Лют коментар на учен | StandartNews.com

“Бойко твърди, че той е прост и хората го харесват, защото и те са прости. Дали тези около 600 000 души, които продължават да го харесват, са прости - не мога да твърдя, но че прокуратурата мисли всички българи за изключително прости - това е факт, доказват го нейните действия днес”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. Повод за думите му беше днешният разпит на премиера Кирил Петков във Върховна касационна прокуратура.

“Истината е, че е започнала война. Оттук нататък Кирил Петков, Асен Василев и цялата коалиция трябва да знаят едно - те се намират на фронта. Те не са в тила на врага, те на са фронта, където всеки ден от двете страни падат жертви.

Въпросът е дали гражданите, които доведоха на власт “Продължаваме промяната”, ще станат жертва на задкулисието, което стои с цялата си мощ зад главния прокурор и прокуратурата. В тази война се изисква решителност, смелост и неотстъпчивост.

Ако досега някои от “Продължаваме промяната” и коалицията са си мислели, че нещата могат да станат по този или онзи начин, сега е ясно, че нещата могат да се случат само чрез радикализация на отношението към прокуратурата. Другото е да не забравят кои и какви са тези хора”, посочи още той.

След като връчи на прокуратурата папка с имената на 19 човека, премиерът Кирил Петков поясни, че сред тях са Младен Михалев-Маджо, Таки, Петьо Еврото. На въпроса положително ли е, че от премиера излизат конкретни имена, доц. Андреев отговори: “Не е положително, а е жалко. Не защото излизат от премиера, а защото излизат чак сега, след като 12 години премиер на България беше ортак на Маджо. Че кой не знае, че Маджо задкулисно движи много бизнеси?

Кой не знае кой е Пашата и какви са връзките му с Бойко Борисов? Какви бяха връзките на Борисов и кръга “Монтерей” през Любен Гоцев? Какви са отношенията Бойко Борисов-Валентин Златев? Изведнъж прокуратурата пожелала да научи тези неща. След като някои медии години наред писаха за тях, изведнъж прокуратурата проумя, че имало нещо, което премиерът щял да им казва. Това е обида към интелекта на българина”.

Доц. Андреев коментира и изказването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, че корупция у нас има, защото политиците я искат. “Това е безумна теза. Г-н Цацаров, затова има прокуратура. Къде в света политиците не искат да участват в корупция? Човешкото око е еднакво алчно - дали в САЩ, дали в Русия, дали в Германия, дали в Гърция, Сърбия или Турция.

Човешкото око е ненаситно, обаче в по-голямата част от тези страни има истинска съдебна власт, истинска прокуратура. Цацаров получаваше огромната си заплата не за да се вози в скъп държавен автомобил под охраната на НСО, а за да се бори срещу желанието на политиците да участват в корупционни сделки.

Той доказа, че не може да го прави, след като беше главен прокурор, след като беше шеф на КПКОНПИ, а сега изтърси тази върховна глупост - имало корупция, защото имало желание у политиците. Това е и сериозно признание, че в България никога не е имало прокуратура, че никога не е имало желание у такива като него да се борят с тази корупция, че главните прокурори са ставали част от системата, че са обслужвали системата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай