Проект на ГЕРБ: Сливат данъчни и митници

Проект на ГЕРБ: Сливат данъчни и митници | StandartNews.com

Мегаагенцията може да заработи още от 1 януари

Да се слеят данъчни и митници, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за стабилизиране на държавните финанси, ако партията сформира правителство след изборите. До края на август ще е готов законопроект, който да урежда обединението на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Омръзнало ми е да слушам как "един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко", аргументира идеята Борисов.

Според експерти на партията промяната може да стане факт още от 1 януари 2015 г. Мегаагенцията ще следи цялостния процес по събиране на акцизи и данъци.

Сливането на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" отново е на дневен ред. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че до края на този месец ще е готов законопроект, който да урежда обединението на двете ведомства.

"Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление като мине камиона по всички системи, да му се съберат мита, акцизи", заяви още Борисов. Според ключови експерти на ГЕРБ реформата може да стане още от 1 януари 2015 година. Мегаагенцията ще следи цялостния процес от събирането на акцизите и данъците. Вече се обсъжда как информационните системи на НАП и Митници да се синхронизират. Идеята бе лансирана в началото на юни и от председателя на комисията по бюджет и финанси в 42-то НС Йордан Цонев и финансовия министър от кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов.

"Не ни притеснява това, че идеята е предложена от ДПС или БСП. Важно е да се противопоставим на сивата икономика", коментираха от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай