„Продължаваме промяната“ увъртат за БНБ, ще има ли избори

В коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на БНБ

„Продължаваме промяната“ увъртат за БНБ, ще има ли избори | StandartNews.com

Не се готвим за предсрочни избори, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров. Според него създаването на партия ПП е възможност да се приобщи гражданското общество и да му се даде сила за промяна.

"Трябва ни стабилност и хоризонт, за да проведем реформите, които сме заявили, че искаме да постигнем. Нашата задача е да стартираме една реформа, която е необратима", добави той.

"Нормално е в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори, в случая БНБ, и да имат различни представи кои хора биха изпълнили със съдържание конкретните реформи. За нас работата на регулаторите в полза на обществото е абсолютен приоритет. В това сме доста единни. Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори. .Да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание", каза Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

Той подчерта, че в момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на централната банка. "И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. Моята позиция като председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти. Въпрос на обсъждане и дискусия", обясни депутатът.

Гюров изтъкна, че ПП винаги са работили добре с Любомир Каримански като председател на бюджетната комисия в НС.

Като друг пример за тема, по която има различни мнение в коалицията, той посочи обсъждането за изпращане на оръжия за Украйна: "По възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната - да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията".

Андрей Гюров беше категоричен, че България има единна външна политика: "Не бих казал, че има две външни политика по темата за Северна Македония. Всяка промяна в позицията на България трябва да мине през парламента. Правителството има много активна политика на водене на диалог за решаване на проблемите относно отварянето на възможността на РСМ за преговори за влизане в ЕС. Очакваме да видим истински резултати от страна на Република Северна Македония. В български интерес е РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в РСМ".

"Продължаваме промяната" стои зад министъра на културата Атанас Атанасов и го подкрепя във всичко, "което се опитва да прави за развитието на българската култура", заяви председателят на парламентарната група на ПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай