Сряда,

"Продължаваме промяната" настояват - Гюров, не Каримански!

От: Рачо рачев, кадър БНТ -
389
"Продължаваме промяната" настояват - Гюров, не Каримански!
A
A
A

Идеята на "Продължаваме промяната" е била срокът за издигане на кандидатури за управител на БНБ да се удължи с още две седмици, за да може управляващата коалиция да излъчи един общ кандидат, но от "Има такъв народ" не са се съгласили, съобщи пред БНТ депутатът Настимир Ананиев.

"За мен е важно кандидатурата на гуверньора на БНБ да има профила, който е нужен на една европейска държава. Мисля, че профилът на Андрей Гюров е най-подходящ за тази позиция и се надявам всички колеги да го разберат. При г-н Каримански - за мен гувенрьорът на банката не трябва да е участвал в търговски банки, а г-н Каримански е участвал в малки търговски банки, свързани с имена от прехода", коментира Ананиев.

Що се отнася до предложението на "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна, Настимир Ананиев смята, че след като има управляваща коалиция, е редно да има консултации. "Но искаме да чуем за какво точно става въпрос, защото и в момента България прави много за Украйна", посочи той.

"Ние трябва да бъдем реалисти какво е положението на българската армия, защото след 12 години управление на ГЕРБ войната показа страшно много дефицити. И ние трябва да се фокусираме да оправим нашите бойни дефицити, преди да оправяме чужди. От години използваме еърполисинг, защото а съжаление нашата бойна авиация не е такава, каквато ни се иска да бъде. Би трябвало ракетните ни комплекси да пазят нашите стратегически обекти", каза Ананиев.

Има заявени позиции на правителството, министърът на отбраната каза, че няма как да предоставим ракетни установки, тъй като те са стратегически за нашите нужди. Тази тема е важна, но по-важно е да спре войната, допълни той.

По думите му опозицията се опитва да внася напрежение в управляващата коалиция, а фокусът на обществото е бил изместен, тъй като и преди войната страната е била изправена пред кризи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички