Сряда,

Проданов не подкрепя изключването на Русия от Световната организация по туризъм

От: СТАНДАРТ -
109
Проданов не подкрепя изключването на Русия от Световната организация по туризъм
A
A
A

Министърът на туризма Христо Проданов се разграничи от позицията на България по изключване на Русия от Световната организация по туризъм (СОТ).

ВИЖ ОЩЕ: Шамар за Русия. Изключиха я от Световната организация по туризъм

Министърът не е подкрепял изключването на Русия от Световната организация по туризъм, се казва в специално изявление на МТ. Нещо повече, министър Проданов с официално писмо, изпратено до министъра на външните работи на РБългария на 11.04.2022 г. предлага България да гласува „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ по отношение на изключването на Руската федерация от СОТ.

Взетото и гласувано от представител на българското посолство в Испания решение не е съгласувано с Министерството на туризма.

Министерството излезе със специална позиция по темата, в която се казва:

Във връзка с разпространена в медиите информация, че министърът на туризма Христо Проданов подкрепи изключването на Руската федерация от Световната организация по туризъм към ООН на 27.04.2022 г. в гр. Мадрид, Испания на провелото се първо в историята извънредно заседание на Генералната асамблея (ГА) на СОТ, категорично заявяваме, че министър Проданов не е подкрепял изключването на Русия от организацията.

Взетото и гласувано от представител на Българското посолство в Кралство Испания решение не е съгласувано с Министерство на туризма. Също така министър Проданов с официално писмо, изпратено до министъра на външните работи на РБългария на 11.04.2022 г. предлага България да гласува „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ по отношение на изключването на Руската федерация от СОТ.

При вземането на решенията в повереното му министерство, министър Проданов винаги се е водил от националния интерес и е съблюдавал интересите на туристическия сектор, за който той е отговорен като ресорен министър. И в конкретния случай Министерство на туризма се съобрази с позициите на браншовите организации (Националния борд по туризъм и Българска хотелиерска и ресторантьорска организация) по темата, които бяха публично оповестени и в които те апелират на предстоящото гласуване по предложение за суспендиране на членството на Руската федерация в СОТ по точката от дневния ред, позицията на България да бъде „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“.

България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията COVID-19. Тази позиция на страната ни щеше да събере най-малко негативи, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор. Сектор, който и към този момент е на първа линия при подпомагането на хората, търсещи закрила от войната в Украйна и заслужава позицията му да бъде чута. И за който всеки турист или гост на страната ни е важен, независимо от неговата националност.

Преди дни  от Националния борд по туризъм изпратиха писмо до министъра на туризма, с което настояват позицията на България при гласуванета на тази точка да бъде "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ". " Считаме, че България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията COVID-19", пишат от ръководството на Националния Борд по Туризъм.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички