Примката се затяга! И ДПС поиска оставката на Никола Минчев

Гледат я още утре

Примката се затяга! И ДПС поиска оставката на Никола Минчев | StandartNews.com

ДПС подкрепи исканата оставка на председателя на НС Никола Минчев. Това е инициатива на групата на "Има такъв народ". Обърнаха се към нас. Колегите народни представители от Движението за права и свободи се подписахме под това предложение, съобщи председателят на Движението Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента. Очаква се оставката да се дебатира в пленарна зала утре, 16 юни 2022 г.

ВИЖ ОЩЕ: Ново мнозинство. Свалят Никола Минчев преди Петков

Поводът и основанието за исканата оставка на Никола Минчев не е изслушването на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, каза Карадайъ.

Не му е за първи път. Случвало се е и друг път и много пъти, каза Карадайъ. И даде пример. Многократно сме се обръщали към него  отговорно и сериозно като към председател на НС, като към институция в парламентарна република, да защитим държавността, демокрацията, върховенството на правото в Република България, за да не става Народното събрание заложник на едни хора, които нарушават Конституцията, законите и Правилника за организацията и дейността на НС (ПОДНС). Говоря ви за г-н Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, очаквахме документи, съгласно чл. 111 и мл. 138 от ПОДНС, припомни Мустафа Карадайъ. И показа списък на представените към Бойко Рашков искания и питания.

И последния петък казах, че все още не сме получили никакъв документ. А министрите са длъжни да представят документи в Народното събрание. Веднъж председателят на НС не се намеси. Напротив - и там има едно хитруване, което не сме повдигали на въпрос, каза лидерът на ДПС.

Дребни хитрувания не отиват на тази висока длъжност и позиция председател на НС, категоричен бе Карадайъ.

Да се внася проект за промени в държавния бюджет без да има ясно мнозинство, което по един или друг начин да носи отговорността какво ще излезе от НС, също е толкова безотговорно, коментира още Мустафа Карадайъ.

Друг е въпросът, че миналата година ние дадохме своя принос пенсионерите да получат по 120 лева и така да направим, че в предизборния популизъм парламентът да излезе с един сравнително нормален бюджет, допълни народният представител.

В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджета без ясно мнозинство, не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които идват най-вече от управляващите, обобщи лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай