Приеха единодушно промени в Закона за СРС

Приеха единодушно промени в Закона за СРС | StandartNews.com

София. Временната правна комисия прие единодушно на първо четене предложения за промени в Закона за Специалните разузнавателни средства (СРС). Седем от присъстващите депутати от Коалиция за България и ДПС подкрепиха промените на първо четене. Вносители на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за СРС са Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов.

Основните предложения за промени са свързани с изваждането на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции" (СДОТО) от структурата на МВР и да бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции" (ДАТО) и се предвижда тя да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София. Със законопроекта се предлага още възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС, информира Фокус.

Законопроектът предвижда възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Текстовете предвиждат Националното бюро да се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

Нов момент в закона е въвеждането за първи път на механизъм на контрол чрез бюджета. Предвижда се закрепването на принципа на финансовата обвързаност. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни, смятат вносителите.

ДАТО ще е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО заедно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, ще се прехвърлят в новата агенция.

Към мотивите на вносителите е записано, че основна цел на промените е да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай