Президентът на РСМ се срещна с партия, обявена за сепаратистка

Стево Пендаровски разговаря с представители на ОМО Илинден

Президентът на РСМ се срещна с партия, обявена за сепаратистка | StandartNews.com

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прие днес в резиденцията си представители на нерегистрираното в България движение ОМО „Илинден“, както и на няколко други граждански сдружения.

С решение на Конституционния съд създадената в края на 90-те години паритя "ОМО-Илинден - Пирин" е обявена за противоконституционна заради прокламирани идеи за сепаратизъм.

„Разговаряхме за тяхната работа и дейността им в областта на човешките права, насърчаване на толерантността и изграждане на гражданско общество“, написа Пендаровски в профила си във "Фейсбук".

Той подчертава, че Република Северна Македония е насочила усилията си към развитие на добросъседство и приятелски отношения с България в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави от 2017 г.

Относно диалога с България Пендаровски заяви, че е започнал нов етап, а двете държави са заявили воля за напредък на този процес. Той подчерта, че е важно всяка политическа институция в двете страни да даде своя принос за решаване на отворените въпроси.

Пендаровски информира гостите си за предстоящото си официално посещение в България, за което се е договорил с българския държавен глава Румен Радев, съобщават от президентската пресслужба.

Отчет за отношенията София - Скопие даде в парламента в Северна Македония външният министър Буяр Османи. Той определи като "истерия" обвиненията, че спорът с България се решава задкулисно. Пред парламентарната Комисия по външни въпроси Османи увери, че каквото и да бъде договорено между София и Скопие, то ще бъде ратифицирано в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай