Президенти на турне с Чудесата

Подписваме три споразумения с Баку, чакаме инвестиции

Президенти на турне с Чудесата | StandartNews.com

Официална покана за визита у нас е отправил премиерът Пламен Орешарски към президента на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан, научи "Стандарт". Визитата ще бъде уговорена от министър-председателя днес, когато той ще се срещне с първата дама на страната, потвърди самият той. Госпожа Алиева има изключителен афинитет към културата и образованието, коментира за "Стандарт" Орешарски. Визитата на президента на Азербайджан се очаква през юни и тя ще включва и обиколка на някои от Чудесата на България.

 

По неофициална информация Илхам и Мехрибан Алиеви ще имат среща и с генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Първата дама на Азербайджан поддържа световноизвестна фондация, която работи по уникални културни проекти. Организацията е финансирала реставрация на катедрали в Европа, ценни експонати в Лувъра, Русия, САЩ и други. Заедно с премиера Пламен Орешарски на официално посещение в Азербайджан са и министрите Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, Димитър Греков, Данаил Папазов и Искра Михайлова. В бизнес делегацията са включени представители на работодателските организации у нас.

 

Очаква се днес министрите да подпишат 3 споразумения с колегите им в Баку. По думите на премиера Орешарски срещата с президента Алиев ще даде рестарт на всички спогодби между България и каспийския тигър, както наричат страната на азерите в региона. Финансовият министър Петър Чобанов ще подпише споразумение с азербайджанския си колега, като очаква обмяна на опит и оферти в двустранното сътрудничество. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще договори с ресорния си колега меморандум в областта на екологията. Университетът в Баку ще започне размяна на студенти с Великотърновския университет, като ректорът на вуза също е в официалната делегация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай