Президентът: Тази година ще усвоим толкова, колкото за 7 години

Президентът: Тази година ще усвоим толкова, колкото за 7 години | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "тази година ще усвоим толкова пари от еврофондовете, колкото за 7 години." Държавният глава говори по време на съвместен българо-португалски бизнес форум.

"Ще ми се българските компании да инвестират повече в Португалия, която инвестира и има модерни иновации на световно ниво", каза още Плевнелиев, цитиран от Фокус, и изрази надежда португалските компании да открият една България, която се модернизира и която показва просперитет на мир в Югоизточна Европа и е логистичен хъб в този регион.

"Българската икономика показа, своята сила. Гордеем се с постигната стабилност, с правителство, което успя в първите месеци да постигне много", заяви президентът.

"Сега и България дава ясна заявка за модернизация и реформи. Заставам зад тези реформи като държавен глава. Нашата икономка вече показва потенциал", посочи Плевнелиев и допълни, че вместо с 1% икономиката расте с 2%, а безработицата от 11% е слязла на 10,1%.

"България дава заявка за въвеждане на електронно правителство. Вярваме, че в сферата на туризма, земеделието и храните, иновациите, ИТ, изграждането на модерна инфраструктура, управлението на водните сектори, можем да увеличим двустранния си оборот с Португалия", коментира още президентът.

"Искаме България да стане пълноправен член на Шенген до 2018 година, да постигне и членство в Единния надзорен банков съюз и да влезе в зоната на изчакване на Еврозоната, както и да отпадне и механизма за наблюдение", заяви още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай