Премиерът готви сензация с Гърция! Какво ще се промени

Нова съвместена АЕЦ между България и Гърция

Премиерът готви сензация с Гърция! Какво ще се промени | StandartNews.com

Нова съвместена АЕЦ между България и Гърция може да промени напълно енергийната карта на Балканите. 

България извършва предпроектно проучване относно изграждането на нова ядрена мощност. Очаква се то да приключи в следващите 12 месеца. Това заявява министър-председателят Кирил Петков в интервю за гръцкия вестник Катимерини. 

"По думите му след като бъде направено това проучване на Атина ще получи възможност да участва в проекта."Гърция има нужда от по-евтин ток. Ние имаме атомна енергетика, а вие не.

Вземайки предвид тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала, с взаимни изгоди, в област, която е значителна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион", посочва Петков пред изданието, предаде БТВ.

Това е поредно проучване за изграждане на нова ядрена мощност, като последното бе обявено в края на 2020 г. от кабинета "Борисов 3" Отделно в програмата на коалиционното правителство е записано, че нови реактори ще се правят след необходимите проучвания.

Днес Петков ще посети Гърция за да провери изграждането на газовата връзка межди двете държави. В петък той посети участък от нашата страна на газопровода. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай