Премиерът удря Станишев със стари стенограми

Изкарват всички маскари, правят се на неграмотни, ядоса се Борисов

Премиерът удря Станишев със стари стенограми | StandartNews.com

София. Стенограма от заседание на кабинета "Станишев" от 23.10.2008г. прочете в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той цитира разговор между тогавашния министър председател и икономическия шеф Петър Димитров за проекта АЕЦ „Белене”. Двамата обсъждат отлагане на заседание на Министерски съвет по темата, което щяло да даде право на Кириенко – шефа на руската компания,  да направи изявление.

Според Борисов, в него се казвало, че ако "Белене" закъснее, виновна ще е българската страна. По време на заседанието, Петър Димитров коментира отсъствието на Сергей Станишев и тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски, заради което не са гласувани 300 млн. лв. от акции в БЕХ за гарантиране на „Белене”. Проблемът, който беше поставен за представяне за тези 300 млн. лв. през Евростат, е последващ проблем, се казва в стенограмата.

„Сиреч – те са грамотни. Сега се правят на неграмотни. Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми”, заключи премиерът Борисов, след като прочете документа. „Когато се представя проектът на Евростат, тогава ще бъдат необходими тези допълнителни аргументации, в това число и на икономическата ефективност, и на цената, по която ще се продава електроенергията. Значи те към тази дата още не знаят за какво става въпрос”, каза още той. "Сутринта в интервю Станишев казва, че не са давани пари от държавния бюджет за Белене", посочи още Бойко Борисов.

„Бива бива да се лъже, ама точно има тази приказка – да изкараме, че всички са маскари”, каза премиерът.
„Това явно е тактиката на Станишев и Петър Димитров. След като криха това писмо на НЕК, защото то казва всичко, всъщност просто да ви разкажа, за да знаете. Има в деловодството изведено копие на писмото и върху него първите мастилени подписи са на тогавашния шеф на БЕХ тогава, и Петър Димитров. Тогавашният директор на НЕК, така си го обяснявам аз, е знаел, че рано или късно, това ще доведе до прокуратура. До държавния финансов надзор ще стигне, че те са правили нещата незаконни”, коментира още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай