Премиерът против намаляване на ДДС за лекарствата

Премиерът против намаляване на ДДС за лекарствата | StandartNews.com

Варна. Би трябвало при 9 % ДДС в туризма да има разлика в услугите, които предлага, но тя не само не се усети, но и цените се изравниха. Разликата между 9% ДДС и 20 % в туризма отиде в частниците, коментира в четвъртък във Варна премиерът Бойко Борисов.

Заедно със здравния министър Десислава Атанасова те откриха новия скенер в МБАЛ "Света Анна". Придобивката е чакана от 12 години, до момента държавата не е субсидирала нито лев, а сега правителството дава 1,2 милиона лева.

Сигурен съм, че при намаляване на ДДС при лекарствата първоначално ще свалят цените, но после, тъй като няма механизъм, който да ги контролира, ще ги вдигнат отново. И тогава пак ще пратим парите в джоба на търговци и прекупвачи, каза премиерът. Той допълни, че идеите и желанието на министъра на здравеопазването ги аплодира, но в момента сметките не му излизат. Освен това държавите, които са направили намаление на ДДС-то за лекарствата, сега са в най-тоталната си криза. Постепенно пазарът сваля цените, каза Борисов и увери, че догодина ще се дадат 50 милиона лева още в здравната каса. Здравната реформа е апаратура, добри лекари и добро обслужване, каза той.

Премиерът Бойко Борисов поздрави здравния министър Десислава Атанасова със стриктно проведените и прозрачни търгове за много апаратура. Били са осигурени 148 милиона лева, но тя с пазарлък при договарянето е спестила 27 милиона лева. Със спестените пари ще купим един кибер нож за София и един за Варна, защото сега в момента огромен брой българи ходят в Турция да се оперират, каза Борисов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай